Assalammualaikum...haiiii korang !
laaa ni gue mau ngomong cara cara nak buat kimchi..hehe
the truth is...ade je rase kimchi yang aku buat..tapi pes dia cair, masin sikit pastu tak merah macam kimchi yang selalu macam orang korea buat....hahahaa
By the way, takpela kan....kat rumah tu..aku sorang je yang hadap kimchi nie..kihhkihh...hehe
tapi kalau buat nasi goreng kimchi...sedap doh..not bad..haha
*masuk bakul angkat sendiri ^_^
okeyy....cara-cara nya....
sediakan bahan bahan:
1. kobis panjang / *aku panggil kobis cina
2. lobak
3. lobak cina sikit
4. daun bawang / scallion
5. tepung pulut
6. sos ikan
7. sos tiram
8. serbuk cili
9. balang nak perap kimchi
hehhee..aku malas nak tulis...baca jela ehh..tu tgok kat image tu..
ada cara nak buat kimchi..simple je..
kalau korang malas nak guna pisau potong2 bawang tu..
blend je....tapi time blend tu...
jangan letak air byk sgt...nanti jadi cam aku..CAIR ! hehe
*rendam kobis dalam air dalam...
2 or 3 jam
nie kimchi yang aku dah letak dalam balang.. pastu aku simpan dalam peti sejuk.. |
niee ha rupanya... aku makan dengan nasi kosong panas panas.. sedapp boh...jimat duit aku beli kimchi .. heheeee |
No comments :
Post a Comment